BEHANDLINGER

BEHANDLINGER

 

Behandlinger

Tannlegebehandling i dag skal ikke være en smertefull opplevelse. Likevel er det mange mennesker som sliter med tannlegeskrekk. Dette vil vi avhjelpe og våre tannleger har lang erfaring med å behandle slike pasienter.

Bestill time hos oss

 

Ditt første besøk

Les mer
Vi setter alltid av god tid ved ditt første besøk hos oss. Før vi begynner behandlingen synes vi det er viktig å bli litt kjent og få høre om dine ønsker og behov.

Det er fint om du kommer noen minutter før avtalt tid slik at du får tid til å fylle ut helseskjemaet før timen. Etter en grundig undersøkelse og status registrering vil du få beskjed om du trenger noen behandling. Hvis dette er tilfelle vil tannlegen sette opp en behandlingsplan med et kostnadsoverslag før behandlingen igangsettes. Her er det viktig at du gir beskjed om hvilke tider som passer best inn i din timeplan.

Akutt hjelp

Les mer

Vi gjør det vi kan for at du skal få hjelp så fort som mulig og ved akutte problemer vil du alltid få time på dagen.

Tannlegen vil utføre en undersøkelse av problemområdet før hun stiller en diagnose og begynner behandlingen.

Askertannlegen har åpent alle hverdager og i ferier.

Tannlegeskrekk

Les mer

Odontofobi (tannlegeskrekk) er den vanligste fobi typen i verden. Graden av odontofobi varierer hos pasienter, og hos noen kan det være så ille at man unngår å besøke tannlegen før man får så store smerter i en tann at det går utover nattesøvnen.

Tannbehandling var tidligere ikke like smertefritt som det er i dag og minner fra denne tiden kan sitte langt inne hos mange pasienter.

For oss er det viktig at pasienten alltid føler seg trygg. Vi starter aldri behandlingen før du er klar og setter gjerne av ekstra tid til pauser underveis hvis det hjelper. Vi lytter til dine tanker og svarer på eventuelle spørsmål du måtte ha. Tannbehandling i dag skal ikke være en smertefull opplevelse. Vi håper å kunne vise dette til alle.

Undersøkelse

Les mer

Under en klinisk undersøkelse vil tannlegen gjøre en grundig inspeksjon av både tenner, tannkjøtt, tunge, slimhinner og kjeveledd. For å diagnostisere sykdommer som ikke er synlige i munnen vil vi ved behov også ta røntgenbilder.

Undersøkelsen avsluttes med en tannrens for å fjerne tannsten og misfarging. Det er ikke alltid all misfarging kan fjernes. Hvis du derfor fremdeles ønsker hvitere tenner kan bleking være et alternativ.

Estetisk tannbehandling

Les mer
ALTERNATIV TIL AMALGAMFYLLINGER

I 2008 bestemte staten at det ikke lenger skulle være lov å bruke amalgam til fyllingsbehandlinger ved tannlegeklinikker i norge. Amalgam er en blanding av flere forskjellige metaller og grunnstoffer, blant annet kvikksølv. Større eksponeringer for kvikksølvdamp kan føre til skader på nervesystemet og selv om mengden kvikksølv som finnes i amalgamfyllinger ligger under dette nivået er det i dag kun med spesiell tillatelse at en tannlege kan legge en amalgamfylling.

Selv om amalgam er et sterkt materiale med lang holdbarhet har det en tendens til å utvide seg noe over tid. Dette er grunnen til at tenner med amalgamfyllinger enklere får sprekker eller knekker. I tillegg vil amalgam kunne trekke inn i tennene og føre til misfarging i området rundt fyllingen.

HVITE FYLLINGER

Kompositt er et hvitt plast materiale som brukes til å fylle hull og mindre tannskader som kan oppstå ved ulykker. Kompositt finnes i mange ulike farger. Tannlegen vil bestemme hvilken farge som blir minst synlig på dine tenner.

Hvis du i ettertid bestemmer deg for å bleke tennene dine vil fargen på fyllingen ikke forandre seg. I slike situasjoner kan det være ønskelig å bytte ut fyllingen til en lysere farge.

FASETTER

Ønsker du å utføre større endringer på både farge og fasong på tennene dine kan fasetter være et alternativ.

Fasetter er laget av porselen eller kompositt og festes utenpå dine egne tenner etter minimal eller ingen tannpreparering. Fasetttene fremstilles individuelt og passer derfor tennene dine perfekt.

KRONER, BRO

Hvis en større del av tannen mangler eller misfargingen er for stor til å kunne dekkes med en fylling eller fasett vil tannlegen ambefale en krone. En krone dekker hele tannen og brukes også til å feste broleddet til nabotennene hvis du mangler en tann.

En krone kan fremstilles i porselen eller metall dekket av porselen. Avhengig av om det er estetikk eller funksjon som er viktigst i behandlingen av din tann vil tannlegen anbefale den ene.

BLEKING

Noen ganger kan ikke all misfarging fjernes med tannrens. Hvis du fremdeles ønsker hvitere tenner kan bleking være et alternativ.

Bleking er en vanlig måte å behandle tenner som har blitt misfarget som følge av høyt inntak

av kaffe, rødvin eller røyking over en lengre periode.

Før vi begynner behandlingen er det viktig at tennene dine er karies fri og uten periodontale symptomer. Noen pasienter kan ha svært tynn tannemalje og derfor ikke være kandidater for bleking. Dette vil tannlegen din vurdere.

Bleking er ikke skadelig for tennene dine hvis det gjøres på riktig måte. Hos oss bruker vi en motode for hjemmebleking. Dette synes vi har gitt gode resultater og er den vanligste formen for blekebehandling i norge.

Etter en grundig undersøkelse tar vi avtrykk av kjeven din. Du kan velge å bleke tennene i både overkjeven og underkjeven eller bare en kjeve. Avtrykket brukes til å fremstille blekeskinner som er spesialtilpasset dine tenner. Etter å ha sjekket at blekeskinnene passer vil du få en muntilig og skriftlig instruksjon i hvordan blekingen skal gjennomføres. Vi har forskjellige typer blekemiddel. Tannlegen vil hjelpe deg med å finne produktet som passer best for deg.

Blekebehandlingen vil ta fra 6 til 10 dager avhengig av hvilket produkt du bruker. Vi registrerer alltid fargen på tennene dine før start slik at både du og tannlegen din enkelt kan se resultatet.

Kompleks tannbehandling

Les mer

Når vi snakker om tannkjøttsykdommer skiller vi mellom gingivitt og periodontitt.

Gingivitt er en inflammasjon av tannkjøttet. Selv om det finnes forskjellige typer gingivitt er den vanligste årsaken bakterier som blir liggende rundt tennene på grunn av dårlig hygiene. Vanlige symptomer er ømhet, hovenhet og blødning i tannkjøttet. Dårlig ånde er heller ikke unormalt. Heldigvis er gingivitt reversibelt og kan som regel kureres med en grundig tannpuss.

Hvis betennelsen ikke blir behandlet i et tidlig stadie kan gingivitt spre seg til benet rundt tannen. Vi kaller det nå periodontitt. Det første symptomet på periodontitt er dannelsen av lommer rundt tannen. Dette er vanskelig for pasienten å kjenne og blir ofte oppdaget av tannlegen. Det er derfor viktig med regelmessige undersøkelser.

Plakk dannes når bakterier og matrester avsettes på tennene. Hvis du er flink til å pusse tennene og bruke tanntråd kan du enkelt fjerne plakk selv. Hvis derimot plakk blir liggende over lengre tid vil mineraler fra spyttet danne tannsten. Dette må fjernes av en tannlege eller tannpleier.

TANNIMPLANTATER

Den konvensjonelle broen var lenge den eneste behandlingsformen for erstatning av manglende tenner. Den er fremdeles mye brukt av tannleger verden over, men etter introduksjonen av tannimplantater har den fått stor konkurranse. Et implantat er i stand til å erstatte manglende tenner uten å involvere nabotennene. Hos pasienter med sunne tenner og tannkjøtt er dette et svært godt alternativ.

Et implantat er formet som en skrue og operert inn i kjevebenet for å fungere på samme måte som en tannrot. Den synlige delen av implantatet vil kunne dekkes av en krone, bro eller protese avhengig av hvor mange tenner som mangler.

Noen pasienter har gått uten tenner over en lengre periode. Dette kan i noen tilfeller ha ført til redusert benmengde eller økt benoppløsning. Før det er mulig å operere inn et implantat er det viktig at pasienten har nok ben til å stabilisere implantatet. Dette løses ofte med ben transplantasjon.

Det er viktig at pasienten er frisk eller har en medisinsk balansert sykdom før operajsonen settes i gang. Alder er ingen hindring.

INVISALIGN

Mye har skjedd innen feltet kjeveortopedi i løpet av de siste årene hvor ”usynlig tannregulering” er det mest moderne alternativet med invisalign i spissen. Invisalign utviklet sin første aligner i 1997. I begynnelsen var behandlingen forbeholdt enklere tannjusteringer, men etter at den biokjemiske ingeniøren john morton tok over som forskningsleder i 2007 har invisalign utviklet seg til å kunne regulere større tannstillings avvik.

Invisalign er en mer eller mindre usynlig regulering hvilket er grunnen til at den er blitt spesielt populær. Den er i tillegg avtagbar slik at du kan pusse tennene dine og bruke tanntråd som normalt og på denne måten opprettholde god tannhygiene.

Med hjelp fra invisaligns egne tannteknikere vil vi utvikle et sett med skinner som er spesialdesignet for å behandle dine tenner. Hvert sett med skinner skal brukes i 2 uker. Ettersom skinnene skiftes ut kan du se at tennene dine gradvis endrer stilling. Den totale behandlingstiden varierer fra hver pasient, men ligger vanligvis på mellom 6 og 18 måneder.

Forebyggende tannbehandling

Les mer

Det finnes mange tilfeller hvor en behandling kunne vært unngått hvis pasienten hadde kommet til tannlegen tidligere. Når tannlegen undersøker tennene dine vil hun fortelle deg hvor du må pusse bedre og hvordan du kan forebygge tennene dine.

TANNPUSS OG BRUK AV TANNTRÅD

Den viktigste oppgaven du som pasient har er å pusse tennene dine to ganger om dagen og bruke tanntråd. Grunnen til at man utvikler hull og tannkjøttsykdommer er som oftest dårlig hygiene. Hvis du ikke vet når du har pusset godt nok finnes det tabletter som vil farge tennene dine der det fremdeles finnes plakk.

UNNGÅ STADIG INNTAK AV SUKKERHOLDIGE PRODUKTER

Det er selvfølgelig lov å unne seg noe søtt en gang i blant. Problemet oppstår hvis du stadig utsetter tennene dine for et syreangrep fra sukkerholdige varer. Det værste for tennene dine er brus og godteri som klistrer seg til tennene.

Veldig syrlige produkter som juice, brus og vin har en tendens til å mykne tannemaljen. Vi ambefaler derfor å vente en halvtime med å pusse tennene og heller ta deg et glass vann eller en sukkerfri tyggegummi i mellomtiden for å nøytralisere syrene i munnen din.

LÆR BARNA DINE GODE RUTINER

Barn får sine første melketenner når de er 6 måneder gamle. Allerede da burde tannbørsten introduseres. Husk at både gode og vonde vaner er vonde å vende. Hvis du derfor lærer barna dine riktig pusseteknikk i ung alder vil de forsette med dette når de blir store.

Støtte til tannbehandling

Les mer

Etter fylte 20 år må de fleste pasienter selv finansiere egen tannbehandling. Det finnes likevel noen situasjoner hvor staten gir full eller delvis støtte til behandling. Askertannlegene har direkte oppgjør med helfo. Hvis du derfor har rett på refusjon fra det offentlige vil dette trekkes fra oppgjøret ditt før du betaler.